Jedzenie w odpowiednich warunkach
Jedzenie w odpowiednich warunkach
Każda z przyczep ma swoje własne zastosowanie i przeznaczona jest do przewożenia określonego towaru. Jest to szczególnie ważne przy transporcie międzynarodowym, kiedy przez wiele kilometrów dany produkt musi trafić w określone miejsce w stanie nienaruszonym, a w przypadku jedzenia także odpowiednio świeży. Do przewożenia pokarmu zazwyczaj używa się specjalnych izoterm, które pozwalają na utrzymanie danej temperatury na krótkich dystansach. Są one niezwykle skuteczne i w czasie podróży ich temperatura może wzrosnąć jedynie o dwa stopnie Celsjusza. Jeszcze skuteczniejsze, ale również trudniejsze w użytku oraz narażone na awarie są specjalne chłodne z agregatami, które przez bardzo długi czas potrafią utrzymać minusową temperaturę – są one stosowane przy przewożeniu mięsa, ryb lub mrożonych produktów. Zazwyczaj tego typu tiry wyposażone są w dodatkowe zasilanie, pozwalające na awaryjnie uruchomienie chłodni w przypadku jakiekolwiek problemu. To niezwykle ważne, aby nie doprowadzić do zmarnowania wielu kilogramów pożywienia.
Komentarze i opinie: